El 19 de gener de 2023 va fer 5 anys que l’alcalde del consistori en aquell moment, el Sr. Pere Vila i Fulcarà, inaugurava Ràdio Llançà.

Un projecte que es va començar a gestar un parell d’anys abans i, que amb molt d’esforç i un pressupost ajustat es va materialitzar amb l’emissora de ràdio que ara tenim.

Una ràdio participativa i oberta a tothom.

Una ràdio que estiu i hivern ha esdevingut companyia de molts oients de casa i forans que, en les seves estades al nostre poble n’han fet la sintonia de molts moments.

També, una ràdio que s’ha convertit amb una eina educativa pels alumnes de l’INS Llançà, gràcies al projecte que s’ha iniciat entre l’emissora i l’equip educatiu de l’institut. El que l’any passat va començar com una prova pilot amb els alumnes de quart d’ESO, aquest any s’ha convertit en un projecte que forma part del currículum educatiu de les noies i nois de tercer.

L’emissora del municipi també ha servit perquè en els complicats temps de la pandèmia, es distribuïssin les càpsules cognitives per a la gent gran que és usuària del servei que ofereix l’ajuntament mitjançant l’empresa Jubilus.

Cal remarcar que durant els dies de confinament per la COVID, a Ràdio Llançà no vam aturar les emissions en cap moment i vam ser el canal més directe d’informació entre l’ajuntament i la població confinada a través dels avisos oficials, entrevistes amb l’alcalde, retransmissió dels Plens municipals, etc.

Malgrat les circumstàncies, vam aprofitar per donar-nos a conèixer a més gent, incrementar la quantitat d’oients de forma considerable i, també, vam augmentar la producció de programes musicals setmanalment amb una bona rebuda i gran audiència.

Amb aquests cinc anys també hem tingut diversos programes especials de Nadal, Sant Jordi o estiu, elaborats per un nombrós grup de la gent gran de Can Marly que ens han aportat les seves vivències, experiències  i tradicions de temps passats, a més dels seus coneixements gastronòmics o musicals.

Programació actual.

Els programesLa Plaça”,LHora de lAlcaldessa”, La Terrassa” (a l’estiu), el programa de l’INS Nova Era”, el de l’associació  “Som Mar” i les Entrevistes post Ple”, han aconseguit un gran nivell d’audiència i acceptació entre els oients de la ràdio pel fet de tocar temes culturals, polítics, associatius i turístics, d’àmbit local.

Pel que fa a la programació musical de producció pròpia, els programes “Por Fin es Viernes” i el “Soul Power” són els que més capítols acumulen, ja que tots dos estan consolidats dintre de la programació de l’emissora des de l’inici i ja tenen un públic fidel que els segueix programa rere programa.

Un dels programes que també porta més anys en graella és Les Rares Sessions”, dedicat a mostrar-nos les novetats de la música electrònica.

També és destacable l’audiència i descàrregues de pòdcasts que han tingut els especials de “Tramuntana Rock Music” amb els monogràfics de grups com Rolling Stones, artistes com Janis Joplin, entre molts altres.

A més, en aquest últim any hem tingut la incorporació del programa dedicat a la història del Blues i el Rock “Cruce de caminos”, conduït per un autèntic melòman, en Roberto Bessos, que amb el seu bon fer, amb pocs programes ha aconseguit un alt nivell d’audiència i descàrregues dels seus programes.

La resta de la programació musical, està completada per espais de diferents estils com el Jazz, el Blues, el Rock, el Reggae, les Sardanes, etc., distribuïts per la XAL.

Cal remarcar que, a part d’una llarga llista de més de 60 col·laboradors que han passat en diferents seccions de programes propis, en els dos últims anys hem tingut la incorporació de quatre peces claus per tenir programes de tan bon nivell com “La Terrassa”, “La Plaça” i “Cruce de Caminos”; L’Aniol Ribas, l’Eira Turró, la Teresa Ros i en Roberto Besos.

Des d’on i quants ens escolteu.

Gràcies a l’streaming, Ràdio Llançà arriba a qualsevol lloc del món amb accés a internet i, amb les estadístiques que ens proporciona des del servei de la XAL (Xarxa Audiovisual Local), sabem que durant el 2022 hem tingut 27.375 oients únics que han estat connectats a la ràdio durant una hora i vint-i-dos minuts de mitjana.

Això fa que la ràdio també s’hagi convertit amb una finestra a l’exterior que serveix per donar a conèixer el poble, les activitats que s’organitzen des de l’Oficina de Turisme, des de l’Ajuntament o des de les Associacions Locals.

Pel que fa a la cobertura pel 90.0 de l’FM, gràcies a la reubicació i millora de l’equip emissor, se’ns pot escoltar des de Portbou fins a Port de la Selva. Això fa que, sobretot en els períodes vacacionals, tinguem un públic potencial de desenes de mils d’oients.

Un avantatge més per la tasca de difusió de les activitats que s’organitzen des de les institucions llançanenques i per donar a conèixer el comerç local que gaudeix de la possibilitat de fer publicitat de forma totalment gratuïta.

Per aquest mitjà, no podem comptabilitzar quants oients tenim ni a quines franges horàries ens escolten, però gràcies a la participació a través de les xarxes socials, sabem que sou molts i estem molt agraïts que ens ho feu saber, més encara quan personalment heu vingut a dir-nos-ho als mateixos estudis. Ens han fet molt contents les diverses visites que hem tingut en la ràdio, de mares i pares que han vingut a conèixer-nos per a mostrar als petits de la casa d’on ve la música que escolten mentre passen les vacances a la zona.

A per 5 anys més.

Després d’aquests anys, podem dir que la ràdio de Llançà s’ha consolidat com un mitjà de comunicació municipal que funciona bé i arriba a molta gent, en un món cada cop més atapeït de canals on informar-se, xarxes socials per comunicar-se, aplicacions on escoltar música, cadenes televisives i de ràdio, etc.

Segurament, per continuar estant presents en la vida quotidiana del poble, ens haurem d’anar adaptant a tots aquests canals d’informació que, sense substituir-la del tot, comparteixen espai amb la ràdio tradicional.

Aquest serà un dels reptes que afrontarem en els anys vinents, més presència a les xarxes, més àudios i vídeos en directe i diferit en els espais digitals i sobretot, continuar amb la màxima quantitat de col·laboradors possible, per fer un mitjà encara més participatiu i arribar a totes les franges de la societat.

Si a més d’això, continuem sent una eina educativa, un espai de difusió cultural i musical, un mitjà de comunicació inclusiu i una ràdio en què tothom que vulgui hi pugui participar, podrem tenir, com a mínim, cinc anys més de ràdio pública.

Quim Agustí i Canals.

Pin It on Pinterest

Share This