Ara que fa tres anys, el 19 de gener del 2018, s’inaugurava Ràdio Llançà, cal recordar que a Llançà ja hi havia hagut una emissora de ràdio. La primera Ràdio Llançà va ser muntada a mitjans dels anys 80 per Andrés López i un grup d’amics que el van ajudar, però “l’alma mater” sempre va ser l’Andrés.

Els 80 van ser els anys d’emissores de ràdio “pirates”, alegals i semiclandestines, però també van formar part de l’època d’or de la ràdio. És per això que crec que tant l’Andrés com tots els col·laboradors d’aquella primera Ràdio Llançà, es mereixen tot el reconeixement i gratitud per part nostra. Gràcies per obrir camí!

El dia abans de la inauguració de la ràdio actual, s’estrenaven els estudis amb una entrevista a Liliane Augé. Aquella primera entrevista en motiu del guardó que se li va atorgar per la Festa de les Llances, la Llançà d’Or, va generar el primer podcast que es va penjar a la plataforma Ivoox. Un podcast que com els més de 1.200 podcats realitzats posteriorment es va compartir a les xarxes.

Audiències

Amb aquests tres primers anys les descàrregues i escoltes d’aquests podcasts han arribat a les 15.428 entre tots els programes de producció pròpia.

El primer any es va arribar a les 2.495 descàrregues. El 2019 se’n varen aconseguir 7.064 i l’any 2020, l’any de l’arribada de la pandèmia, vàrem arribar a les 5.611. Cal subratllar, que en el darrer any (2020) les descàrregues es van consolidar amb unes dades força elevades, tot i que el programa “La Plaça” (que era el programa que tenia més col·laboradors i generava més podcasts), no es va poder continuar fent a causa de les mesures sanitàries per la COVID-19 i per la falta de contingut en aturar-se pràcticament tot. 

Amb els podcasts podem conèixer quin nivell d’audiència tenim i així saber si els continguts que oferim desperten interès. Els resultats que ens donen des de la plataforma Ivoox, fan pensar certament, que existeix un interès per part de la població. Les dades parlen d’una mitjana de 428 descàrregues mensuals. Cal recordar que Ràdio Llançà és una emissora d’àmbit local en un poble que té censats 4.775 habitants.

L’audiència en directe és impossible de mesurar, penseu que parlem d’un mitjà molt “antic”; la ràdio. Però tot i això, sí que rebo inputs de gent que em fan saber que els hi agrada la música programada, d’altres que opinen que hi hauria d’haver més diversitat d’estils musicals, visitants que venen a agrair personalment que la informació turística es doni amb francès i anglès, a més del català i castellà, que s’escolti en botigues i supermercats, etc.

La programació

Fins l’any passat la programació se centrava en els programes de producció pròpia que des de l’inici s’han emès.

-Por Fin es Viernes, cada divendres de 7 a 9 del vespre i dimecres a les 10 de la nit, conduït per Fran Moraño, Manu Blanco i Vicky Ramirez. Repàs a la història de la música electrònica amb tocs d’humor, col·laboradors eventuals i entrevistes a Dj’s i productors famosos.

El 22 de gener de 2021 van col·locar el seu podcast d’entrevistes amb en Toni Peret i Josep M. Castells al núm. 12 mundial dels anys 90 a la plataforma Mixcloud.

-Soul Power, tots els dimarts de 7 a 8 del vespre i els dissabtes a les 11 del migdia, conduït per Rob Hekman i Marc Krisman i realitzat en directe des dels estudis “Mancave” de “Radio Stad Centraal” a Holanda. Tots els clàssics del Soul, el Funk i el Disco dels anys 60 fins ara.

-Les rares sessions de la Electro Vectro, els dimarts i els divendres a les 10 de la nit, conduït per Dj. Dlando L’actualitat del Tecno, el Progressive i la música electrònica en 90 minuts.

-La Plaça, dimarts, dimecres i dijous de 5 a 7 de la tarda, conduït per Quim Agustí amb una gran llista de col·laboradors que han passat pel programa per explicar la vida social, esportiva, cultural, política, associativa, comercial, cinèfila, etc. de Llançà.

-Càpsules cognitives de Jubilus,  durant aquest curs 2020/21, juntament amb l’empresa d’atenció a les persones especialitzada en gerontologia, salut cognitiva i intervenció comunitària Jubilus, us oferim setmanalment noves càpsules per treballar la memòria des de casa. Es poden escoltar els dijous I la repetició els dilluns a les 3 de la tarda.

-Programes musicals. Com he explicat abans, per culpa de la pandèmia, la vida cultural, social i esportiva del poble està aturada. És per això que des de la ràdio s’han començat a produir programes musicals de diferents estils per arribar al màxim d’oients possible. S’emeten els dissabtes o diumenges a les 12 del migdia.

El “Temps era temps” que ens recorda la música dels anys 50/60, de Joan Costar, els documentals/musicals de “Tramuntana Rock Music” amb la tria musical, guió i direcció de Joan Cusí, l’assessorament històric i narracions de Enric Cruañas i la producció, muntatge i veu de Quim Agustí. “Els especials Pop-Rock” per recordar els anys  80/90 de Quim Agustí.

També es va realitzar un especial “Km 0”amb el grup llançanenc “Tiempo Oscuro” amb motiu de la sortida al mercat del seu primer disc.

Els col·laboradors

Els tres primers anys han passat molts col·laboradors, tots voluntaris, que han aportat el seu gra de sorra per fer una ràdio amb la intenció d’arribar al ventall més ampli possible de gent. Molts d’aquests col·laboradors també han generat una llista d’entrevistats que necessitaria tota una pàgina per anomenar-los.

Col·laboradors que tenen o han tingut programa propi:

Por fin es viernes. Fran, Manu i Vicky

Soul Power. Rob Heckman i Marc Krisman

Les Rares sessions. Dj. Dlando

Especials Madonna. Guillem Mallol

Especials Tramuntana Rock Music. Joan Cusí i Enric Cruañas

Temps era temps. cançons d’una vida. Joan Costart

K-Pop. Marina Albacete i Manuela Ávila

Sabes lo que te quiero decir?.Juan Rivera i Adrià López

Els contes de la Nonna. Margarita Casas

La gata Lola. Maria Sánchez, Pere Fiol i Jordi Sabater

Entre cometes. Pau Ariza, Tariku Duran, Joel Batekela i l’Òscar Pla

Converses amb… Carles Pujol

Capsules cognitives. Meri Raurich

Informació i activitats turístiques. Philippe Verdoot

Col·laboradors de La Plaça”:

Anna Dominguez, Lluís Feliu, Antoni Godoy, Narcís Franch, Jacob Hernàndez, Glòria Bassols, Joan Nogué, Carles Bros, Philippe Verdoot, Marc Serradell, Vicenç Tubau, Jordi Masó, Marina Forns, Santi Cicres, Josep Valldeperas, Pita Pujol, Carles Chacón, Jordi Gonzalez, Joan Serra, Jordi No, Olivier Mallol, Joan Costart, Joan Pacareu, Margarita Casas, Jaume Simon, Oriol Puig, Marina Masó, Arantxa Barbosa, Cristina Peris, Valerie Espinasse, Paula Martínez, Judith Jodar, Manel Nuez, Maria Crespo, Jose Luis Marcos, Matteo Sanvito, Fran Moraño i, un especial record per a Daniel Martínez que malauradament ens va deixar prematurament abans de l’estiu.

El Club de lectura infantil i d’adults de la Biblioteca Pere Calders, El Club de lectura infantil del Port de la Selva, el grup de gent del Cinefòrum Llançà, staff tècnic i directiu del CB. Grifeu Llançà, staff tècnic i directiu del CE. Llançà, el Club Ki-Hop Llançà, l’Associació de Comerciants de Llançà, l’Escola Pompeu Fabra de Llançà i l’Escola Puig d’Esquers de Colera.

Menció especial per la Dana Pérez, en Victor Gimenez i l’Àlex Bonet que amb la seva veu fan les falques, jingles i indicatius de la ràdio. També voluntàriament.

Moltes gràcies a totes i a tots!

El futur

En un poble com el nostre i amb la gran quantitat de mitjans de comunicació que hi ha en aquests moments, es pot pensar que una ràdio municipal no pot tenir futur, però no és així. Des d’una ràdio local podem oferir contingut de proximitat com ningú més ho pot fer.

A tothom li pot interessar el que diu l’entrenador de la seva filla, o el president del club on el seu fill practica esport, escoltar una secció realitzada pels joves de l’escola, saber que diuen els actors que actuaran a la Casa de Cultura, quina és l’agenda cultural del mes o les activitats turístiques que pròximament es faran, saber l’opinió de l’alcalde i els regidors després d’un Ple municipal, o què tenen previst fer les associacions del poble, entre moltes altres coses que només des de la màxima proximitat es poden tractar.

Per tot això i perquè pot servir d’eina publicitària per negocis i productes locals, és que la ràdio d’abast municipal té futur.

Aquest ha estat el resum d’ençà que fa tres anys es va inaugurar Ràdio Llançà.

Ara només queda esperar que torni la desitjada “normalitat” i que la ràdio torni a ser un anar i venir de col·laboradors i així poder igualar o superar els números del 2019.

Tothom que vulgui té les portes obertes de l’emissora i, per part meva tot el suport tècnic per fer ràdio!

Quim Agustí.

Ràdio Llançà.

Pin It on Pinterest

Share This